Jouw rit. En jouw actieradius.

359 km.

Verder dan je zou denken.
Voordeliger dan verwacht.

Verwonderlijk is dat niet, maar een van de eerste vragen over elektrische motorfietsen is altijd: “Wat is het rijbereik?” Zero Motorcycles levert een complete serie uiteenlopende modellen die allemaal een ander rijbereik hebben. Het hoogste rijbereik in de modelserie hebben momenteel de Zero S en de Zero SR ZF14.4 + Power Tank, met 359 km in de stad. We leveren echter ook motorfietsen met minder rijbereik maar met andere pluspunten, bijvoorbeeld voor mensen die een motorfiets willen voor gebruik in hun stad of woonplaats of voor de dagelijkse korte rit van en naar het werk. Het gebruiksdoel en je levensstijl zijn uiteindelijk doorslaggevend bij de keuze voor een elektrische motorfiets.

Bij de keuze voor een motorfiets die het best bij je past, is het belangrijk na te gaan hoeveel je meestal op een dag rijdt. Daar kun je als motorrijder van opkijken, als je niet dagelijks op de kilometerteller let. Uit enquêtes onder motorrijders is gebleken dat de gemiddelde motorrijder elk jaar tussen de 5.000 en 10.000 km aflegt, dus ongeveer 15 tot 30 km per dag. In 80% van alle gevallen is de afstand tot de werkplek korter dan 20 km. De dagelijkse stroomkosten voor 20 km met een Zero bedragen trouwens maar ongeveer 20 cent in totaal. En hadden we al vermeld dat ook het periodiek onderhoud aan de aandrijflijn helemaal vervalt?

De vier factoren

De actieradius verlengen

De actieradius kan bij elektrische motorfietsen ongeveer op dezelfde manier verschillen als bij motorfietsen op benzine. Eenzelfde e-bike kan bij de ene of de andere oplaadbeurt een heel andere actieradius te zien geven. En ook kan eenzelfde motorrijder op hetzelfde traject sterke schommelingen voor actieradius laten zien. Elektrische motorfietsen zijn ontworpen voor gemakkelijke dagelijkse oplaadbeurten, vergeleken met die wat ongemakkelijker rit nu en dan naar het benzinestation.

De actieradius voorspellen

Vier factoren zijn doorslaggevend voor de algemene actieradius van een elektrische motorfiets:

  • route
  • motorrijder
  • weersomstandigheden
  • motorfiets

Met elk van deze factoren moet de motorrijder rekening houden bij het hanteren van rijbereikspecificaties zoals ‘in de stad’ of ‘op de snelweg’ of ‘gecombineerd’, om zo te kunnen inschatten wat bij zijn of haar specifieke gebruikswijze het rijbereik in de praktijk zal zijn.